1,5 мільйона тонн агропродукції заблоковано у порту “Південний”

Президент України підкреслив, що на українське зерно чекають вже 10 країн: Туреччина, Китай та інші

Туреччина, Єгипет, Бангладеш, Китай та ще шість країн очікують на українське зерно, втім наразі 1,5 мільйона тонн агропродукції заблоковано у порту “Південний”. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час свого відеозвернення. 


“Наведу лише один приклад. Нині з трьох портів, які були погоджені в рамках Чорноморської зернової ініціативи, порт Південний фактично заблокований", — зауважив Зеленський. До того ж в порту накопичено понад півтора мільйона тонн агропродукції”.

Крім того, президент України підкреслив, що блокування українських портів може призвести до кризових ситуацій, навіть у тих країнах, з якими Росія намагається налагодити відносини. 


Зазначимо, що минулого тижня з портів Великої Одеси вийшло всього 4 судна, як і тиждень до того. І лише 15 суден пройшли інспекцію та отримали дозвіл на захід в води Чорного моря. 


Нагадаємо, всього з початку роботи “зернового коридору” з 1 серпня 2022 року по 28 травня 2023 року вдалося експортувати 30,5 млн тонн продукції АПК.


Раніше “Коментарі” писали, що інспектори з Росії не оглядають судна, які прямують до українських портів, чим порушують умови Чорноморської зернової ініціативи. Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков. 


У той же час, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) відновлює роботу з надання допомоги українському уряду в модернізації порту “Чорноморськ”, яку було тимчасово зупинено після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Окрім цього Україні нададуть експертів та консультантів, які допоможуть провести тендер для концесії і налагодять співпрацю з інвесторами.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися