На трьох пляжах Одещини зафіксували зниження солоності моря

Перевіряли Нову Дофінівку (причал 243), пляж Ланжерон та 16 станцію Великого фонтану

Підрив російськими загарбниками Каховської гідроелектростанції призвів до того, що у Чорному морі різко знизилась солоність води. Про це повідомили фахівці Державної екологічної інспекції. Екологи зазначили, що зниження солоності зафіксували майже втричі на трьох пляжах Одещини. Вони відібрали проби морської води в Одесі в Новій Дофінівці (причал 243), на пляжі Ланжерон та на 16 станції Великого фонтану.

За результатами досліджень, на 243 причалі у Новій Дофінівці солоність нижче норми у 2,7 раза, на Ланжероні та 16 станції Великого фонтану – у 2,9 раза. Крім цього, екологи також зафіксували перевищення завислих речовин та заліза загального.

Завислі речовини спричиняють замулювання водних об'єктів, впливають на прозорість води, проникнення світла та температуру, склад і розподіл відкладень та швидкість осадоутворення, адсорбцію токсичних речовин, сприяють сорбції вірусів на частках глини та перенесенню їх течією води.

Нагадаємо, що уламки та сміття, яке винесло течією до одеського узбережжя, в результаті руйнування Каховської дамби, прибиратимуть портові буксири. Про це повідомила місцева влада Одеси. Крім того, до ліквідації залучили місцеві та державні служби. Майданчики для збору сміття наразі знаходяться на етапі підготовки. Міський голова Геннадій Труханов повідомив, що спеціалісти прогнозують збільшення кількості сміття в найближчі дні.


Крім того, лікар Комаровський в Інстаграм розповів, які загрози існують для одеситів через підрив Каховської ГЕС. Лікар зазначив, що катастрофа на Херсонщині вивільнила численні тонни води, користуватися якою категорично заборонено. Наразі існує великий ризик спалаху холери, черевного тифу, а також смертельно небезпечні кишкові палички та сальмонелу. Ба більше, під загрозою не лише міста і села, які розташовані вниз по течії, а й жителі Румунії та Болгарії. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися