Суд скасував рішення першої інстанції, яке блокувало ліквідацію Інспекції з питань дипломування моряків

Корупція більш не повернеться у морську галузь

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції, яке блокувало ліквідацію Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків (ІПДМ). Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

“Тієї самої Інспекції, в яку входили державні кваліфікаційні комісії, які в морських колах мали вкрай негативну репутацію. ІПДМ ліквідовувалась Постановою КМУ №1499 в рамках реформи дипломування моряків”, — повідомив Олександр Кубраков.

Крім того, міністр підкреслив, що ряд осіб,  кілька років за допомогою Інспекції вибудовували схеми “заробітку на моряках”, чинили відчайдушний опір та намагалися в судовому порядку заблокувати реформу.

“Їх мета – блокування реформи та повернення корупційної ланки. Навіть знайшовся суддя, який задовольнив два позови: заборонив ліквідацію ІПДМ і заборонив діяльність Адміністрації судноплавства, тобто заборонив дипломування моряків”, — резюмував віцепрем’єр.

Крім того, Кубраков наголосив, що незабаром ще один апеляційний розгляд, де Адміністрація судноплавства бореться за права моряків на прозору процедуру підтвердження кваліфікації без хабарів та необґрунтованих відмов.

Нагадаємо, раніше “Коментарі” повідомляли, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) попереджає, що призупинення дії постанови №1499, може призвести до повернення незаконних схем у процес дипломування моряків.  Нагадаємо, що основна задача постанови №1499 забезпечувати прозорий механізм дипломування моряків. Це був перший крок до подолання корупції у морській сфері. За період функціонування постанови понад 2 тисячі моряків скористались можливістю отримати свої документи без хабара посередникам. Крім того, постанова приводить законодавство у відповідність до міжнародних конвенцій.  У відомстві зазначили, що наразі процес дипломування моряків повністю зупинено. Це загрожує не тільки втратою десятків тисяч робочих місць, а й знищенням цієї сфери в Україні загалом.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися