Цвітіння в Одеській затоці: фахівці прокоментували ситуацію

Деякі цвітіння здатні продукувати токсини


Чорне море “позеленіло” після руйнування греблі Каховської гідроелектростанції. Втім, науковці зазначають, що цвітіння фітопланктону —  це звичайне явище, але зараз колонії деяких водоростей збільшилися в 150–300 разів. Про це повідомив Український науковий центр екології моря. У відомстві підкреслили, що 40–50 % цвітінь можуть бути потенційно небезпечними. Адже деякі популяції спроможні виробляти токсини.

“Визначено, що головними збудниками цього цвітіння стали ціанобактерії, зокрема, Aphanizomenon flos-aquae та Microcystis aeruginosa, що формують на поверхні води зелену плівку. Вони були присутні в кількості близько 3 г∕ м3 води, а їх колонії легко було помітно неозброєним оком. Крім них, в меншій кількості був присутній також Dolichospermum planctonicum”, - йдеться в повідомленні.

Фахівці зазначили, що сильні вітри 15 червня здули зелену піну до відкритого моря. Звичайно, це поліпшило стан пляжів. Однак, небезпека цвітіння залишається, наголошують в УкрНЦЕМі.

Раніше “Коментарі” писали, що одеські вчені провели відбір проб води у відкритому морі Одеської затоки. Теперь спеціалісти проведуть аналіз на виявлення таких забруднюючих речовин, як нафтопродукти, токсичні метали, пестециди, поліароматичні вуглеводні, поліхлорбіфеніли. Також відібрані проби підуть на дослідження впливу аварійної ситуації на біорізноманіття Чорного моря.

Крім того, “Коментарі” писали, що всіх жителів Одещини повідомляють про поточну ситуацію щодо інфекційних захворювань та безпеки у воді. Зазначається, що поки в регіоні не зафіксовано масових спалахів інфекційних захворювань.  Про це повідомляє голова Одеської ОВА Олег Кіпер.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися