Туреччина зацікавлена в реставрації Аккерманської фортеці, що на Одещині

В Одеській облраді заявили, що це спільна мета двох країн

Туреччина зацікавлена в реставрації Аккерманської фортеці, що в Білгород-Дністровському. Про це стало відомо під час зустрічі голови Одеської обласної ради Григорія Діденко та Генерального консулу Туреччини в Одесі Бірей Їлмазсой. Обговорили виконання проєкту  “Першочергові протиаварійні реставраційні заходи на спорудах Аккерманської фортеці у місті Білгород-Дністровський”. Фірма-підрядник, яка стала переможцем першого тендеру, не надала вчасно необхідні документи, тому наразі він скасований.

Крім того, Григорій Діденко та Бірей Їлмазсой домовилися, що фахівців з Туреччини та представників обласної ради обов’язково завітають до Аккерманської фортеці. Вони оглянуть споруду, зокрема і об’єкти, які потребують реставрації. Тільки після цього оголосять новий тендер. Водночас, голова обласної ради запропонував турецьким компаніям, які зареєстровані в Україні, також взяти участь у конкурсі.

“Планується, що завдяки реставраційним заходам фортеця стане ще більш популярним туристичним об'єктом, що приверне увагу як місцевих, так і іноземних відвідувачів”, - йдеться в повідомленні відомства. 

Раніше “Коментарі” повідомляли, що доктор історичних наук Андрій Красножон, який присвятив багато років дослідженню Аккерманської фортеці повідомив, що пам'ятка архітектури 13 століття опинилася під загрозою знищення через тендер на реставрацію, який виграла сумнівна фірма. На своїй сторінці у Фейсбук ректор ЮУНПУ ім.Ушинського, а також відомий археолог Андрій Красножон написав, що “БПК Архітектор”, фірма, яка виграла тендер на освоєння 22 млн державних гривень, збирається знести частину комплексу в'їзних воріт Кілійської вежі, яку збудував 600 років тому молдавський господар Стефан Великий. Крім того, у техзавданні присутній пункт про “відтворення мурування монастирських стін”. Однак, ані монастиря, ані його стін на території фортеці не існує.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися