Солоність води на узбережжі Одеси вже відповідає нормі, - еколог

Купатися та ловити рибу в Чорному морі категорично заборонено

Чорне море починає відновлюється після підриву Каховської ГЕС на початку червня. Так, солоність води повернулася до норми. Про це написав у своїй сторінці у Фейсбук доцент кафедри гідробіології та загальної екології Одеського національного університету ім. Мечникова Олег Ковтун.

"Солоність у морі вчора і сьогодні 16-17 проміле, що вже відповідає нормі в цю пору року. Біля берега кишить безліч мальків риб та іншої живності.Частково постраждалі від прісної води мідії швидко відновляться, оскільки молодь мідії (на відміну від старих особин) перенесла розпріснення без втрат. Креветки, краби та інші мешканці утилізували загиблих особин протягом 1-2 днів, тобто "санітари моря" свою службу виконують чудово. Бактеріологічного стану води ми не оцінюємо, - це до СЕС.", - написав він.

Напередодні солоність морської води зменшилася у кілька разів через те, що саме у північну частину Чорного моря вийшла величезна кількість прісної води з Каховського водосховища після підриву росіянами Каховської ГЕС. Втім, незважаючи на відновлення солоності морської води, купатися у морі та у сполучених з морем водоймах все ще дуже небезпечно через наявність великої кількості збудників різноманітних хвороб та забруднення узбережжя.

Нагадаємо, що солоність води на Одещині вирівнюється. Крім того, голова Одеської військової адміністрації підкреслив, що через тиждень показники взагалі мають прийти в норму. Біохімічні показники також в нормі. Втім, з’явилася нова проблема. 

Раніше “Коментарі” повідомляли, що в Одесі продовжується моніторинг морської води. На 27 червня із відібраних 2 проб питної води на санітарно-мікробіологічні показники та 2 проби питної води на санітарно-хімічні показники нестандартні проби не виявлені.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися