Одещина на другому місці за порушення мовного закону в Україні

В Одеському регіоні зафіксували 238 порушень

Одещина лідирує в антирейтину серед порушників мовного закону. Так, у період із січня по червень в Одеському регіоні зафіксували 238 звернень. Попереду тільки Київ, там 674 порушеннь. Про це повідомляє Опендатабот.

Всього в 4 регіонах - в Києві, на Харківщині, Одещині та Дніпропетровщині - відбувається понад 70% порушень мовного закону. Крім того, спеціалісти повідомляють, що найбільше звернень стосуються відсутності української версії сайту, обслуговування російською мовою та порушень у сфері освіти.

В Одеському регіоні зареєстрували на 52% більше звернень за 5 місяців, ніж за повний 2021 рік. 

Загалом кількість звернень щодо порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" рік до року зростає.

Нагадаємо, що на Дерибасівській знову розгорівся мовний скандал. Спровокували конфлікт дві одеситки, які в нетверезому стані накинулися на вуличних музикантів, які виконували український репертуар. Про інцидент написала Юлія Городецька на своїй сторінці в Фейсбук. 

Крім того, “Коментарі” повідомляли, що на просторах інтернету сьогодні з’явилось скандальне відео з одеським поліцейським, який, перебуваючи на службі, говорить російської мовою. На відео зафіксовано, як правоохоронець не тільки розмовляє не державною мовою, але й із зневагою ставиться до людей, які спілкуються української. 

“Коментарі” також писали, що мовний скандал нещодавно також розгорівся між одеситом та нардепом у Львові. На захист 17-літнього одесита, який у Львові співав пісні російської, стали чиновники Одеської міської ради. Все розпочалося з того, що нардеп Наталія Піпа звинуватила одесита у тому, що він виконував пісню Цоя "забороненою" російською мовою. Після відео їх лайки одесит, який приїхав до Львова до друга, опинився у дитячому притулку. Його туди визначила викликана депутаткою поліція.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися