Міністри чотрирьох країн відвідали Одещину, щоб обговорити альтернативні шляхи експорту українського зерна

З українських портів, що знаходяться на Одещині, вийшло 1001 суден - це 32,13 млн тонн агропродукції

Міністри сільського господарства України, Естонії, Латвії, Литви та Молдови відвідали один з портів Одеської області 4 липня. Про це повідомили в Одеській обласній військовій адміністрації.

Як наголосив голова ОВА Олег Кіпер міністрів цікавили алгоритми дій щодо експорту зерна з України, альтернативного зерновій угоді. Адже півтора роки війни довели, що без українського фермера, без аграрного експорту за програмою президента “Grain from Ukraine” неможливо гарантувати не лише харчову, але й соціальну безпеку для десятків країн Африки, Азії та Європи. 

“Станом на сьогодні з українських портів, що знаходяться на Одещині, вийшло 1001 суден - це 32,13 млн тонн агропродукції. Але через фактичний саботаж країною-терористом зернової угоди, маємо визначити план альтернативного експорту. Можливі алгоритми дій обговорили сьогодні з іноземними колегами. Дякую партнерам за увагу та допомогу Одещині та всій Україні. Будемо й надалі співпрацювати”, - заявив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Зазначимо, що Міністерство закордонних справ країни-агресора Росії "не бачить підстав" для продовження "зернової угоди", термін якої спливе 17 липня. Про це йдеться у повідомленні відомства від 4 липня. Уряд країни-терориста каже, що нібито продовжує “сумлінно і відповідально підходити до своїх зобов’язань як сторона домовленості”, пише Укрінформ. На росії навіть згадали, що дають суднам, що брали участь у “зернові угоді”, успішно завершити свою місію і вийти з Чорного моря до завершення терміну дії ініціативи.

Крім того, “Коментарі” повідомляли, що представниця МЗС України підкреслила, що Російська Федерація є шантажистом, який не зупиниться у випадку виконання його вимог. Водночас, Ольга Трофімцева зазначила, що висловлює не позицію міністерства, а власні погляди. На її думку, повноцінна робота українськи чорноморських портів не буде у жодному разі можливою до того, як ми переможемо у війні. Посол вважає, що спокійно працювати у басейні Чорного моря навряд чи можливо до його повного звільнення від російської військової присутності.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися