На Одещині зосереджено понад 60 відсотків виноробства України: які зміни чекають на виноробів

Найбільше виноградників у Болградському районі

На Одещині зосереджено понад 60% виноробства України. Площа виноградників у господарствах Одеського регіону становить майже 24 тис. га, і на них вирощують близько 260 тис. тонн винограду.

Про це повідомляє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин.

Найбільше виноградників у Болградському районі, там вирощують 78 тис. тонн винограду. У Білгород-Дністровському районі - 76 тис. тонн. В Одеському районі - 27 тис. тонн. 

9 серпня у другому читанні Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9030 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.

Директор департаменту аграрної політики Одещини Алла Стоянова підкреслює, що цей законопроєкт надає поштовх до розвитку виноробної галузі. Кількість малих виноробів у Європі та світі зростає. Навіть "не виноробні" країні, наприклад Канада та Нідерланди, збільшують потужності виробництва вина.

Прийняття законопроєкту дає можливість виноградарським та виноробним підприємствам брати участь не лише в Програмі "Доступні кредити 5-7-9", а й відкриває шлях до грантової державної програми єРобота в напрямку "Новий рівень: Переробка". Це буде сприяти збільшенню площ вирощування винограду та розширить можливості крафтового виробництва вина, - повідомила Стоянова. 

Так зменшено обтяжливі вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції з огляду на те, що їм надається право закуповувати сировину (виноград, плоди, ягоди, мед) українського походження. Також прощено процедуру подання звітності, що зменшить бюрократичне навантаження на малих виробників виноробної продукції.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на Одещині протягом цього врожайного сезону було зібрано понад три мільйони тонн ранніх зернових та зернобобових культур. Дві третини з цього обсягу займає пшениця.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися