На Одещині міський голова та депутатка міськради порушили закон про державну мову

Під час пленарного засідання виникла дискусія, під час якої міський голова перейшов на недержавну мову

У Болградській міській раді Одеської області виявили порушення вимог законодавства про державну мову з боку міського голови та одної із депутаток міськради. 

Про це повідомляє Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Йдеться про порушення зазначеними особами низки статей Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" при здійсненні своїх повноважень під час засідання сесії Болградської міської ради, що відбулася наприкінці червня, - пояснив  Тарас Кремінь.

За його словами, у своїх поясненнях стосовно використання недержавної мови під час виконання своїх повноважень Болградський міський голова зазначив, що під час пленарного засідання виникла дискусія, під час якої він перейшов на недержавну мову. Депутатка своє послуговування недержавною пояснила тим, що її колеги не розуміють державної. 

На 10 році війни такі “відмазки” представників органів місцевого самоврядування не витримують жодної критики. Окрім того, закон не передбачає виключень, які б дозволяли за якихось обставин використовувати недержавну мову під час пленарних засідань, - підкреслив Уповноважений.

За результатами здійснення заходів державного контролю складено відповідний акт та протоколи про адміністративне правопорушення.

Нагадаємо, відповідно до пункту другого частини першої статті 9  Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування. 

За результатами комплексного моніторингу, проведеного представниками Уповноваженого із захисту державної мови в Болградському районі Одеської області, Тарас Кремінь звернувся до РНБО та СБУ щодо загроз державній мові в регіоні.

"Коментарі" писали, що на Дерибасівській знову розгорівся мовний скандал. Спровокували конфлікт дві одеситки, які в нетверезому стані накинулися на вуличних музикантів, які виконували український репертуар.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися