Одещина на третьому місці за скаргами щодо порушення мовного законодавства

Більше порушень мовного законодавства тільки в Києві та на Харківщині

Уповноважений з захисту державної мови отримав 266 скарг щодо порушення мовного законодавства в Одеській області з початку цього року. Це третє місце в Україні після міста Київ та Харківської області.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла представниця уповноваженого із захисту державної мови на Півдні України, Ярослава Вітко-Присяжнюк.

За її словами, ця висока кількість скарг свідчить не лише про розповсюдженість порушень мовного законодавства, але й про активність громадян, які борються за виконання своїх мовних прав.

З 1 січня 2023 року ми отримали 266 звернень щодо про порушення мовного законодавства. На першому місці – сфера обслуговування, на другому – мова інтернет-ресурсів, на третьому – мова оголошень. Також були поодинокі звернення щодо порушення мовного законодавства у сфері освіти та сфері охорони здоров’я, – зазначила посадовиця.

Також були складені адміністративні протоколи стосовно декількох представників місцевих органів самоврядування, включаючи депутатів одеської міської ради, які виступали на сесіях міської ради російською мовою. Ярослава Вітко-Присяжнюк повідомила, що з 1 січня 2023 року було проведено численні заходи державного контролю для забезпечення дотримання мовного законодавства в освітніх закладах.

Деякі викладачі проводять пари російською мовою. Проте, парадоксально, але всі ці фахівці прекрасно володіють державною мовою. І вони не до кінця можуть сформулювати відповідь, чому вони викладали на парах саме російською”, – розповіла представниця Уповноваженого.

“Коментарі” писали, що жінки, які спровокували мовний скандал на Дерибасівській, вибачилися перед одеситами та вирішили, що мають пройти курс української мови.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися