В Одесі збільшилась потреба в донорах крові: куди приходити

Щоб врятувати чиєсь життя вам потрібно 20 хвилин

На завтра, 6 жовтня в Одесі велика потреба в донорах 1 (+), 3 (+) груп крові. Всі охочі мають попередньо зареєструватись. Про це повідомляють в телеграм-каналі Донор Одеса. Здача відбудеться у п’ятницю 6 жовтня з 9 години ранку до 12:00 на Слобідці 1(+) п'ять людей, 3(-) п'ять людей. Після реєстрації Вам зателефонують та підтвердять, що треба приходити. 

Міф 1: Донор може "підхопити" інфекцію.

Факт: Донорство безпечне на 100%. З кров'ю контактують лише два предмети: скарифікатор (інструмент для проколювання пальця) та голка гемакона (контейнер для забору та зберігання крові). Вони стерильні. Застосовувані інструменти при вас викидають. 

Міф 2: Донорство шкодить здоров'ю

Факт: здавати кров корисно, оскільки для донора це - - профілактика серцево-судинних захворювань; - стимуляція кісткового мозку; - розрідження крові (зменшується ризик утворення тромбів); - омолодження (поповнення нових і здорових клітин крові); - іноді - очищення шкіри.

Міф 3: Здавати кров боляче.

Факт: Незручностей від болю набагато менше, ніж, наприклад, від "уколів краси" або татуювання. Процедура здачі крові триває недовго, 10-12 хв.  

Нагадаємо, що в Одесі до міської акції "Здай кров - врятуй життя" в рамках проєкту "Донор Одеса" вчергове долучилися співробітники Центру первинної медико-санітарної допомоги №16. Цього разу донорську кров у міському відділенні трансфузіології здали 12 працівників Центру.

“Коментарі” писали, що протягом війни в Одесі проєкт "Донор Одеса" долучив понад 6 тисяч донорів, що в 1,5 раза перевищує довоєнні показники. Волонтери цього проєкту активно сприяють збору крові та популяризації донорства в місті. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла Олена Вельможко, кураторка проєкту “Донор Одеса”.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися