Голбуці Одещини внесли до переліку національної спадщини України

Голубці для Одещини — це не лише "конвертик" з капусти

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини було внесено елемент “Приготування української традиційної страви ”Голубці”. Про це повідомляє Обласний центр української культури

Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот : болгар, молдован, гагаузів та інших народів Одеського регіону. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише “конверик” з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування.

“Вже сотні років традиційно це друга страва, яка подається в будні дні, до посту та є обов’язкового складовою святкового столу, ритуальних обідів, проводів тощо. Майже у кожної господині є свій рецепт приготування, який переходив у спадок з покон віків від старшого покоління до молодшого. Смакуймо разом”, - йдеться в повідомленні.

В центрі української культури розповіли, що на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й “крутили” голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів. А на півдні Одеської області – в с. Орлівка голубці мають назву “cармале” (з турецької - обмотувати).

Раніше “Коментарі” писали, що український уряд прийняв важливе рішення щодо вилучення пам'яток російського письменника Олександра Пушкіна, більшовицького лідера Миколи Щорса та інших російських та радянських постатей з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення. Ініціатива належить Міністерству культури та інформаційної політики України. Про це повідомляє Урядовий портал. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися