"Можна зносити": Кабмін виключив два одеських пам’ятники із культурної спадщини

Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє демонтувати пам’ятники Пушкіну

Український уряд прийняв важливе рішення щодо вилучення пам'яток російського письменника Олександра Пушкіна, більшовицького лідера Миколи Щорса та інших російських та радянських постатей з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення. Ініціатива належить Міністерству культури та інформаційної політики України. Про це повідомляє Урядовий портал. 

Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам’ятники, – наголосив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Серед пам'ятників, які буде вилучено, - пам’ятник Олександру Пушкіну в центрі Одеси та князю Воронцову, а також пам’ятник полководцю Суворову в Ізмаїлі. Також з реєстру вилучили пам’ятники Пушкіну та Щорсу у Києві, а також інші пам'ятники, які розташовані у різних містах України. 

Нагадаємо,  в серпні мер міста Геннадій Труханов заявив, що пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну не треба прибирати з площі поряд з Одеською міською радою. За його словами, Пушкін є відомим поетом, якого "люблять і поважають" в Україні та всьому світі. 

Раніше “Коментарі” писали, що в Одесі хочуть демонтувати пам'ятник Максиму Горькому. Він стоїть в однойменному парку.  Відповідне рішення ухвалили 16 березня на засіданні історико-топонімічної комісії міської ради.

Крім того, в Одесі готуються демонтувати меморіальну дошку російському письменнику Максиму Горькому. Вона розташована за адресою Ланжеронівський узвіз, 2. Саме тут письменник проживав у 1891 році. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися