В заповіднику на Одещині зацвіли червонокнижні квіти: які саме

Місцеві мешканці називають цю рослину брандушкою

На Одещині у національному парку “Тузлівські лимани” виявили дивовижне природне явище для цієї пори року – цвітіння пізньоцвіта анкарського, унікальної рослини з Червоної книги України. Місцеві мешканці називають його – брандушкою. Про це повідомили в пресслужбі заповідника.

“Дивовижне явище природи – коли на дворі Новий воєнний рік, це диво вже "оголосило початок весни" побачивши світ у басейні річки Кагильник недалеко від м.Татарбунари”, - йдеться в повідомленні. 

Ця рослина вважається найбільш ранньою серед першоцвітів. Раніше в цих краях працівники нацпарку його реєстрували дуже часто, але в лютому. А в цей зимовий сезон, рослина вже почала показувати свої перші листки одразу після зимового сонцестояння у 2023 році й перші рослини зацвіли наприкінці грудня минулого року. 

Основна загроза рослині – випасання худоби в зимовий період, розорювання степів та лісорозведення на степових ділянках, надмірне рекреаційне навантаження, збирання з метою продажу, викопування бульбоцибулин. 

Слід зазначити, що через протизаконне розорювання близько 80% степових ділянок у "Тузлівських лиманах", ця рослина зникла в нацпарку і наразі співробітники заповідника планують відтворювати цю неймовірно красиву і дивовижну рослину під час війни на території нацпарку.

“Коментарі” писали, що рожеві фламінго витримали два скажених буревії зі снігом та штормами. 26 листопада вітер сягав понад 20 м/с і хвилі на мілководному лимані були заввишки 50 см. Після шторму весь берег на лимані Шагани був вкритий мотилем і біля кордону “Тузлівська Амазонія” з’явилася зграя фламінго. Про це повідомили в національному заповіднику.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися