В нацпарку на Одещині помітили орланів: птахи занесені до Червоної книги України

Орлани віднесені до категорії дуже вразливих видів птахів

Над національним природним парком "Тузловські лимани" нещодавно можна було бачити молодих і дорослих птахів-велетнів. Так, до заповідника прилетіли орлани-білохвости. Одні з найбільших хижих птахів, що мешкають в Україні. Про це повідомили в національному парку. 

Ці птахи занесені до Червоної книги України та Міжнародної Спілки Охорони Природи та віднесені до категорії дуже вразливих. Їх, як і всіх хижих птахів, не уникла доля ворога людини.

Самки досягають 6 кг з розмахом крил до 2,5 м. Від орлів орлани відрізняються масивнішим дзьобом і неопереною нижньою частиною лап. Два з половиною метри розмаху крила дозволяють білохвосту без жодного помаху довго парити навіть у слабких висхідних повітряних потоках. 

Цей вид постраждав не стільки від прямого переслідування, браконьєрства та розорення гнізд, скільки від занепокоєння в гніздовий час, від зведення лісів у заплавах річок та затопленні самих заплав при будівництві гребель, забрудненні озер і річок та збіднення їх рибних запасів. 

Нагадаємо, що до національного заповідника на Одещині прилетіли 120 білих птахів - велика біла чапля або чепура велика. Екологи пояснюють, що через нещодавний сильний шторм та мороз, під льодом опинилося багато дрібних карасиків. Саме тому птахи обрали залишитися на деякий час у Тузлівських лиманах

Коментарі” писали, що до національного природного парку "Тузлівські лимани", що на Одещині, прилетіли галагази. Наразі науковці налічують понад 30 тисяч особин. Така велика чисельність пов'язана з наявністю достатньої кількості корму. Про це повідомив докторв наук у сфері екології Національному природному парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися