У заповідник на Одещині прилетіли перші весняні птахи: хто саме

Цю пташку неможливо переплутати завдяки довгому чубчику на потилиці і контрастному білому та чорно-зеленому пір’ю

В національному парку на Одещині вже з'явилися перші весняні мігранти з Півдня — чайки. Бачили  птахів на луках у Тузлівських лиманах. Про це повідомив еколог Іван Русев. 

“Офіційно визнаною назвою виду Vanellus vanellus українською мовою є чайка. Саме цей термін є широко вживаним у науковій орнітологічній літературі та словниках української мови. У період русифікації України протягом ХХ ст. також затосовували синонім — “чибіс”, що походить від рос. “чибис”, - написав Іван Русев 

Цю пташку неможливо переплутати завдяки довгому чубчику на потилиці і контрастному білому та чорно-зеленому пір’ю. Гніздиться він на відкритих, порослих травою ділянках, сирих або тимчасово затоплених. У деяких місцевостях зустрічається також на сухих ґрунтах агроценозів. Гніздо влаштовує на голій землі або в траві. У період шлюбних залицянь самці всіляко намагаються себе проявити, виконуючи у повітрі акробатичні трюки, видаючи специфічні крики і характерні звуки пір'ям крил.

Раціон складається з різноманітних безхребетних, яких пташенята з батьками шукають в траві або на мілководдях.

Нагадаємо, що до національного заповідника на Одещині прилетіли 120 білих птахів - велика біла чапля або чепура велика. Екологи пояснюють, що через нещодавний сильний шторм та мороз, під льодом опинилося багато дрібних карасиків. Саме тому птахи обрали залишитися на деякий час у Тузлівських лиманах

Коментарі” писали, що до національного природного парку "Тузлівські лимани", що на Одещині, прилетіли галагази. Наразі науковці налічують понад 30 тисяч особин. Така велика чисельність пов'язана з наявністю достатньої кількості корму. Про це повідомив докторв наук у сфері екології Національному природному парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися