ЮНЕСКО розширили охоронну зону в Одесі: мапа нових меж

Нові межі обʼєкта включатимуть майже всю центральну частину міста площею біля 600 га

Одеська охоронна зона, що охоплює об'єкти світової спадщини, була розширена. Нові межі встановили згідно з рекомендаціями Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць. Про це повідомили на офіційному сайті ЮНЕСКО. 

Тепер зона охорони ЮНЕСКО розпочинається від Ланжеронівської арки у парку Шевченка, проходить Лідерівським бульваром і вулицею Леонтовича. Далі вона пролягає Пантелеймонівською, Старопортофранківською вулицями, кордоном Херсонського скверу, а потім вздовж Приморської, Карантинного узвозу, провулку Нахімова до парку Шевченка.

Буферна зона включає Одеський порт та Французький бульвар. Ці межі синхронізовані з Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом розвитку Одеси 2015 року.

Очікуємо підтвердження від керівних органів ЮНЕСКО про затвердження нових меж. Відповідний лист повинен надійти до Міністерства закордонних справ України, - зазначив міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Раніше територія ЮНЕСКО обмежувалася Приморською, Торговою, Садовою вулицями, Соборною площею, Преображенською, Жуковського, Польським та Карантинним узвозом, провулком Нахімова і Суворовською алеєю парку Шевченка.

Нагадаємо, Геннадій Труханов, мер Одеси, очолив нараду з питань відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору, яка пройшла нещодавно. Під час наради обговорювалися всі аспекти співпраці з ЮНЕСКО та урядом Італії щодо реставрації історичного об'єкта та інших пошкоджених пам'яток.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися