Мобілізація в Одесі: нові правила та категорії громадян, які можуть отримати відстрочку

В Україні запрацювала процедура спрощення отримання відстрочки від мобілізації для певних категорій громадян

16 серпня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 930, яка внесла зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. Ці зміни суттєво полегшують процедуру отримання відстрочки для окремих категорій громадян.

Зокрема, спрощення стосується військовозобов'язаних, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи, як своїх батьків, так і батьків дружини чи чоловіка. Раніше для отримання відстрочки було необхідно подати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) Акт про встановлення факту догляду (постійного догляду). Зараз цей документ більше не вимагається.

Проте для військовозобов'язаних, що здійснюють постійний догляд згідно з іншими умовами закону (на підставі абзацу 9 та 14 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), Акт про встановлення факту постійного догляду залишається обов'язковим. 

Варто зазначити, що з огляду на нові зміни у назві та функціях комісії, що підтверджує факт догляду, робота відповідної комісії в Одесі тимчасово призупинена до внесення змін у відповідне рішення міської ради.

 Нагадаємо, тепер керівники критично важливих підприємств та компаній, що забезпечують потреби Сил оборони, можуть бронювати своїх співробітників через портал "Дія". Цей сервіс усуває людський фактор, прискорює процес бронювання до години та зменшує навантаження на працівників міністерств.

Крім того, Одещина увійшла до п'ятірки найактивніших регіонів країни за кількістю уточнених облікових даних військовозобов'язаних через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи). З 17 липня оновити облікові дані можна лише в територіальних центрах комплектування (ТЦК) або через застосунок "Резерв+".


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися