Заробляла на родичах військових: в Одесі засудили псевдоволонтерку

Псевдоволонтерка з Одещини отримала обвинувальний вирок за шахрайство з родичами військових

Суд визнав винною 32-річну мешканку Одеської області, яка обманом виманювала гроші у родичів зниклих безвісти військовослужбовців. Їй присудили три роки позбавлення волі з умовним терміном півтора року, а також зобов'язали повернути потерпілим отримані незаконним шляхом кошти. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області. 

Як діяла шахрайка

Співробітники кіберполіції Одеської області у співпраці зі слідчими та управлінням кримінального аналізу ГУНП в Одеській області встановили, що жінка збирала дані про зниклих безвісти військовослужбовців ЗСУ та контакти їхніх родичів через соціальні мережі. Протягом березня 2023 року вона дзвонила цим родичам, представлялася волонтеркою і стверджувала, що їхні близькі перебувають у шпиталі в Бахмуті.

Зловмисниця переконувала рідних, що потрібні кошти на лікування, харчування та транспортування військових у безпечне місце, просячи переказати гроші на її банківський рахунок. Суми, які вона вимагала, варіювалися від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

Після отримання коштів на свою банківську картку, шахрайка блокувала номери потерпілих і використовувала гроші на власні потреби. Поліція змогла виявити її завдяки проведенню слідчих дій, під час яких були вилучені мобільні пристрої та банківські картки, що використовувалися у злочинній схемі.

Слідчі встановили чотирьох громадян, які стали жертвами шахрайства, перерахувавши загалом понад 9000 гривень. Після зібрання достатньої кількості доказів, обвинувачення за ч.ч. 1 та 2 ст. 190 Кримінального кодексу України - шахрайство, вчинене повторно, було висунуто проти фігурантки.

Вирок суду

Суд, розглянувши всі зібрані докази, визнав обвинувачену винною. Їй призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з умовним терміном півтора року. Це означає, що жінка повинна регулярно з'являтися для реєстрації до органу пробації та інформувати про будь-які зміни місця проживання, роботи або навчання.

Крім того, суд зобов'язав її повернути потерпілим усі отримані незаконним шляхом кошти.

Нагадаємо, в Одесі поліція розкрила діяльність злочинної організації, яка в режимі онлайн використовувала підміну благодійницьких ініціатив. Ця група, в яку входило троє осіб, змусила 14 жертв віддати понад 280 тисяч гривень обіцяючи надіслати гуманітарну допомогу для Збройних Сил України.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися