На Одеській митниці викрито корупційну схему: затримано двох посадовців

Підозрюваних затримали "на гарячому" під час отримання хабаря

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему, яка діяла на Одеській митниці. У ході проведення комплексних оперативних заходів було затримано двох митників. Про це повідомляє пресслужба Управління СБУ в Одеській області.

За даними слідства, головний державний інспектор одного з митних постів організував механізм систематичного вимагання хабарів за безперешкодне проходження товарів через митний кордон. Для реалізації свого плану він залучив інспектора з сусідньої держави, який виступав посередником у переговорах з імпортерами та забезпечував передачу хабарів.

У разі відмови від сплати хабаря, перевізники стикалися з додатковими перевірками вантажів і документації, що призводило до затримок у митному контролі та зриву договірних зобов'язань імпортерів щодо доставки товарів.

Правоохоронці затримали обох зловмисників "на гарячому" під час отримання $5000 за сприяння у ввезенні партії комплектуючих для мобільних пристроїв. Раніше було задокументовано ще один випадок отримання неправомірної вигоди.

На підставі зібраних доказів обом посадовцям повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Під час обшуків у домівці одного з митників та в його автомобілі було вилучено готівку у різних валютах на загальну суму понад 3,5 млн гривень.

Наразі триває розслідування з метою притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупційної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Одеська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо заступника начальника одного з відділів Управління адміністративно-господарської діяльності Одеської митниці. Посадовицю звинувачують у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди.

Крім того, Служба безпеки України розкрила корупційну схему, організовану керівницею відділу митного оформлення одного з постів Одеської митниці. Зловмисниця систематично вимагала хабарі за "прискорене" розмитнення автомобілів, прискорюючи чи уповільнюючи процес залежно від того, чи сплачували їй, чи ні.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися