Нелегальний продаж за сприяння податківців: на Одещині викрито злочинну схему

Сума вилученого нелегального товару понад 5 млн гривень

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР)  у співпраці з керівництвом Державної податкової служби виявили масштабну схему продажу нелегальних цигарок, що діяла по всій території України. Вони з'ясували, що до злочинних дій причетні керівники податкової обласного рівня, які прикривали незаконний бізнес.


Про це повідомляє пресслужба ДБР.


Організатори схеми розпочали протиправну діяльність з другої половини 2022 року та керували нею з Одеси. Найбільш активна мережа продажу нелегальних цигарок діяла в Одеській та Вінницькій областях. Тільки у Вінниччині функціонувало 27 точок продажу контрафактних товарів, які позначалися фальшованою поміткою "дьюті-фрі". У результаті реалізації цигарок бюджети різних рівнів не отримували мільйонні податки, а загальна сума продажів становила десятки мільйонів гривень щомісяця.


За результатами близько півсотні обшуків, які провели правоохоронці у Вінницькій та Одеській областях, було вилучено понад 100 тис. пачок цигарок загальною вартістю понад 5 млн грн, майже 1,5 млн грн готівкою, документацію, яка свідчить про проведення неякісних перевірок тютюнових точок, записи із "чорною бухгалтерією", засоби зв'язку та носії інформації.


Яке покарання чекає на організаторів 


Працівники ДБР повідомили про підозру "керівнику" продажу контрафакту на Вінниччині за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 204 КК України. Правоохоронці вивчають весь ланцюг функціонування протиправного бізнесу та встановлюють особи організаторів та виконавців на місцях. Досудове розслідування також здійснюється за фактом зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Податківцям у кількох областях загрожує до 6 років позбавлення волі. Розглядається питання про обрання міри запобіжного заходу підозрюваному.


Нагадаємо, що в Одеській області співробітники територіального управління Бюро економічної безпеки  розкрили групу осіб, які займалися незаконною реалізацією тютюнових виробів без марок акцизного податку та фальсифікованого алкоголю. Зловмисники діяли через мережу місць роздрібної торгівлі на півдні області.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися