Шахрай з Одеси ошукав щонайменше шістьох громадян на продажі електронних сигарет

“Продавцю” загрожує до восьми років ув’язнення

Кіберполіція отримала інформацію про шахрая, який за допомогою Telegram-каналу ошукав багатьох громадян, які хотіли придбати електронні сигарети. Він пропонував товар за передоплату, але після отримання грошей зникав та ніхто не отримував свого товару.


Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Одеській області.


Цю інформацію підтвердили шість потерпілих, які повідомили про свою “торгівлю” з шахраєм. Проте, кількість підписників фальшивого каналу перевищує три тисячі, тож поліція планує продовжити розслідування, щоб встановити масштаби злочину та інших постраждалих.


Після проведення слідчих заходів правоохоронці встановили, що зловмисник, який стоїть за шахрайським каналом, є мешканцем Одеси та має попередні судимості за крадіжки та грабежі. Крім того, з його місця проживання було проведено обшук, під час якого було вилучено комп’ютери, телефони, банківські картки та інші предмети, які можуть бути важливими для слідства.

picture

Наразі поліція вже з'ясувала, що шістьох громадян, які замовили електронні сигарети та відправили передоплату зловмиснику, були пошкоджені. Але враховуючи, що кількість підписників каналу перевищує три тисячі, слідчі повинні встановити, хто ще з постраждалих втратив свої кошти та в якому розмірі. Встановлення повного збитку та залучення всіх потерпілих до слідства є наступним кроком в розслідуванні цього кіберзлочину.

picture

На підставі наявної доказової бази, яку зібрали правоохоронці, слідчі прокуратури повідомили правопорушнику про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману, вчиненому повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Цей злочин кваліфікується за частиною 3 статті 190 КК України й карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави розміром 134 тисячі гривень. Слідство триває, — йдеться в повідомленні.


Нагадаємо, що правоохоронці викрили масштабне злочинне угруповання кібершахраїв. Вони використовували “фішингові” атаки для привласнення коштів громадян.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися