Хабарництво на Одеській митниці: ДСР затримав інспектора, який отримував гроші за ввіз смартфонів

Митник вимагав гроші за безперешкодний ввіз смартфонів в Україну

Співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції разом з ДБР затримали інспектора Одеської митниці за отримання неправомірної вигоди. Він вимагав хабарі за безперешкодний ввіз в Україну смартфонів популярних марок.

Про це повідомляє пресслужба ДСР та ДБР.

Спеціалісти виявили, що митник шукав людей, які намагалися ввезти до України велику кількість смартфонів, приховуючи їх як подарунки для родичів. Ці "бізнесмени" також перевозили нові навушники разом з телефонами. Замість того, щоб конфісковувати товар і стягувати мито та податки за незаконне завезення, посадовець вимагав від кожного смартфону плату у розмірі 110 доларів США.

За 2300 доларів США фігурант обіцяв не створювати проблем при провезенні товару з Республіки Молдова. Поліцейські спільно із колегами-правоохоронцями затримали митника одразу після одержання 1000 доларів США — третьої частини від обумовленої суми неправомірної вигоди. Раніше задокументовано факти отримання 550 та 770 доларів США", — уточнили в ГУНП в Одеській області.
Слідство зафіксувало кілька випадків, коли митник отримував хабар за безперешкодний ввіз смартфонів до країни. В результаті розслідування відкрилося, що затриманий отримав кілька тисяч доларів США хабарів. Під час обшуків в місці проживання затриманого правоохоронці виявили значну суму грошей, які були приховані та використовувались для незаконних операцій.

Наразі вирішується питання про повідомлення інспектору про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України) та обрання запобіжного заходу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна. Слідство триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до цієї схеми, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що Одеська обласна прокуратура подала до суду обвинувальний акт проти інспектора відділу митного оформлення одного з митних постів Одеської митниці. Його звинувачують у вимаганні та отриманні 1200 доларів США хабаря з метою впливу на прийняття рішення уповноваженою особою держави




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися