В Одесі понад дві тисячі людей перевірили родимки: скільки випадків онкопатології

Всі пацієнти з підозрою на онкопатологію направлені на консультацію до онкологів

Понад 2500 одеситів взяли участь в акції до Всесвітнього дня меланоми. У цей день сімейні лікарі всіх Центрів первинної медико-санітарної допомоги та лікарі-дерматологи безоплатно проводили для всіх охочих профілактичний огляд шкіри, перевіряли родимки за допомогою дерматоскопії та надавали консультації.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради. 

За підсумками Дня меланоми, профілактичний огляд в медзакладах Одеси пройшли 2517 осіб. З них з підозрою на онкопатологію шкіри виявлено 314 випадків, в тому числі: меланома – 27 випадків, інші онкозахворювання шкіри – 87 випадків, передонкопатологія та доброякісні новоутворення шкіри – 156 випадків.

Всі пацієнти з підозрою на онкопатологію та передонкопатологією шкіри були направлені на консультацію до онкологів та онкодерматологів консультативно-діагностичних центрів та спеціалізованих медзакладів.Рання діагностика онкозахворювань та передракових станів дозволяє своєчасно провести лікування, зберегти здоров`я та життя пацієнтів, - йдеться в повідомленні. 

Меланома –  одна з найбільш небезпечних злоякісних пухлин шкіри. Провідним фактором ризика меланоми є надмірне сонячне опромінення, що особливо актуально для Одеси як для південного міста. Також впливають на розвиток меланоми штучна засмага в солярії, хронічне травмування родимок одягом та вік після 60 років, особливо у чоловіків.

Ознаки змін родимок, при яких треба негайно звернутися до лікаря

А – асиметрія: зверніть увагу за форму родимки, якщо вона несиметрична - це привід звернутися до лікаря.

К – край: якщо родимка має нечіткі розмиті границі, то це може бути ознакою меланоми. Також занепокоєння мають викликати будь-які зазубрини чи нерівності.

О – окрас: якщо родимка повністю чи частково змінила забарвлення – терміново до лікаря.

Р – розмір: ви бачите, що родимка почала рости вшир або вгору, або у вас є родимка понад 6 мм в діаметрі.

Д – динаміка: будь-які зміни в структурі шкіряного покриву родимки мають бути для вас сигналом йти до лікаря. Це може бути сухість, поява кірочок, кровоточивість чи випадіння волосся з невуса тощо.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що проєкт "Донор Одеса" став переможцем конкурсу кращих прикладів незламності та співдії під час війни, який провела Асоціація міст України. Одеська міська територіальна громада отримала нагороду в номінації "Згуртованість". 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися