Одеські медики розповіли про небезпеку вживання сушеної та в'яленої риби

Морська риба з Чорного моря також може бути уражена гельмінтами та небезпечними речовинами

На Одещині досі діє заборона вилову морської риби. Медики попереджають, що сушена та в’ялена риба може бути небезпечною для життя, адже дуже часто стає будинком для розмноження токсинів, особливо на фоні ситуації, що зараз склалася.

Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб.

Риба, і у звичайних умовах може бути уражена збудником ботулізму, гельмінтами, а у наслідок екологічної катастрофи може містити у своїх м’язах різні токсичні речовини. 

При купівлі сушеної та в’яленої риби на стихійних ринках, з рук, ви не можете знати звідки ця риба, у яких умовах вона жила та загинула, чи була вона жива на час її вилову, а також не маєте даних щодо якості умов її зберігання, транспортування. Наприклад, тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення сипом, без тари могло призвести до інфікування її збудником ботулізму, а сушена та в’ялена риба не проходить термічну обробку, соління ж відбувається вже після утворення ботулотоксину (сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції). 

Симптоми ботулізму:

• порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

• сильно виражена сухість у роті;

• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

• запаморочення;

• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

• ураження м’язів шиї та кінцівок.

Окрім того, слід пам’ятати, що майже в усіх видах риб можуть бути гельмінти. Так, річкова риба (наприклад, лящ, йорж, окунь, минь, судак, карась, щука) може містити личинки широкого лентеца. Прісноводна риба, ракоподібні – збудники клонорхоза. Морська риба також може бути уражена гельмінтами.

Сьогоденні технології дозволяють оформити і незаконну здобуту та приготовану рибу, без супровідних підтверджуючих її якість та безпеку документів, у гарному пакуванні. Тому, якщо ви все ж таки вирішите скуштувати сушену або в’ялену рибу купуйте її в офіційній мережі магазинів.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що санепідситуація в Одеському регіоні через підрив Каховської ГЕС перебуває на постійному контролі. Чорне море очищується, але загрози для здоров'я залишаються. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися