Одеський коледж через тиждень після пожежі: більше версій і попелище за парканом у квітах

Правоохоронці розглядають три версії трагедії, замість двох, а люди несуть до згорілого будинку квіти, іграшки та лампадки

Минув рівно тиждень з моменту пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, жертвами якого стали щонайменше 12 осіб. Ділянку вулиці Троїцької біля згорілого будинку обнесли парканом, до якого люди тепер зносять квіти, іграшки, чорні стрічки та лампадки. Рятувальники, тим часом, продовжують розбирати завали, адже пошуки ще чотирьох осіб, які вважаються зниклими без вести, тривають. Портал "Коментарі" побував на місці трагедії через сім днів.

Сьогодні на розі вулиць Троїцької та Пушкінській у центрі міста, як і весь тиждень до цього, чергує швидка допомога. Військовослужбовці Нацгвардії охороняють територію. Рятувальники демонтують аварійні конструкції будівлі і продовжують шукати зниклих. За всім цим спостерігають нечисленні перехожі.

Автор фото: Марія Дмитренко

Сьогодні вранці рятувальники вели роботи на першому поверсі. З внутрішнього двору коледжу вивозили тюки соломи, які використовували як "подушку" під час демонтажу аварійної стіни.

"Всього з початку розбирання завалів вивезли близько 1 488 кубічних метрів будівельних конструкцій. Психологами ДСНС здійснюється постійна робота по наданню підтримки родичам загиблих і зниклих. Всього до робіт залучено 268 осіб і 44 одиниці техніки", - рапортували в прес-службі ДСНС в Одеській області.

За останніми даними, в результаті пожежі постраждали більше 30 осіб і ще як мінімум 12 людей загинули. Двоє, у тому числі рятувальник Сергій Шатохін, якому збираються присвоїти звання Героя України, померли в лікарні, ще 10 тіл виявили під час пошукової операції на місці пожежі.

Як розповіли порталу "Коментарі" у відділі комунікації облполіції, офіційно за результатами експертизи ідентифікували тіла чотирьох загиблих. Правоохоронці кажуть, що ще кілька людей могли впізнати по одягу (тому і дані в різних джерелах різняться), але експертиза їх особуі ще не підтвердила.

Отримають гроші від мерії та ОДА

Постраждалим та сім'ям загиблих під час пожежі чиновники обіцяють матеріальну допомогу. Так, голова Одеської ОДА Максим Куций вже розпорядився виділити з обласного бюджету на ці цілі 2,24 млн грн.

"Сім'ї загиблих отримають 100 000 гривень, постраждалі середнього ступеня тяжкості - 50 000 гривень, постраждалі легкого ступеня тяжкості - 10 000 гривень. Кошти будуть виділені найближчим часом", - запевнив Куций.

Ще 3,5 млн грн для цих же цілей виділять з міського бюджету. Мер Одеси Геннадій Труханов вже підписав відповідне розпорядження.

"Визначити розмір одноразової адресної матеріальної допомоги сім'ям загиблих у розмірі 120 тисяч гривень на одну сім'ю з урахуванням вартості ритуальних послуг, яка перераховується виконавцям послуг. Особам, постраждалим в результаті пожежі в залежності від стану тяжкості ушкоджень: легкий стан - у розмірі 20 тисяч гривень на одну людину, середній стан - у розмірі 40 тисяч гривень; тяжкий стан - у розмірі 80 тисяч гривень", - йдеться в документі.

Три версії трагедії

Якщо спочатку поліція висувала дві версії події, то тепер слідство припускає, що причиною пожежі могли стати не тільки підпал і несправність електропроводки, але і необережне поводження з вогнем.

"Вже є перші результати розслідування. Вони показують грубі порушення протипожежної безпеки, а головне - евакуації людей", - заявив начальник облполіції Олег Бех.

За його словами, автоматичної системи гасіння вогню не було і передбачалося, що про пожежу потрібно повідомляти за допомогою застарілої сигналізації "Ревун" на першому поверсі, яка управлялася вручну. А "ряд вогнегасників знайшли під ліжком коменданта".

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", сьогодні суд відправив директора коледжу під цілодобовий під домашній арешт. Керівнику навчального закладу закидають халатне ставлення до своїх службових обов'язків.


Джерело: https://odessa.comments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися