Прикордонники стежили за танкером "Делфі" ще до аварії судна

Державна прикордонна служба України перевіряла танкер "Делфі" на причетність до протиправної діяльності ще до аварії

Танкер "Делфі" знаходився під наглядом прикордонників ще до аварії, що знизило можливість залучення судна до протиправних схем. Про це повідомили в Державній прикордонній службі України.

За словами прикордонників, останнім часом вони перевіряли інформацію про можливе незаконне переміщення пально-мастильних матеріалів з суден, які тривалий час перебувають у зоні очікування, поза територіальних вод України, або на якірних стоянках портів. Також велося постійне спостереження за кількома кораблями, які могли бути причетні до незаконних оборудок. Це ж стосується і танкера "Делфі".

"Постійний контроль за судном, як з допомогою постів технічного спостереження, так і силами Морської охорони Держприкордонслужби, практично звело до нуля можливість здійснення незаконних угод у масштабах міжнародних морських перевезень і прибережного плавання", – зазначили прикордонники.

Як з'ясувалося, 16 листопада спеціальна оглядова група Морської охорони оглянула танкер "Делфі" в територіальному морі на відстані шести миль від берега, перевіряючи ймовірну причетність до протиправної діяльності.

"Ні вантажу, ні заборонених предметів, ні ознак незаконної діяльності на судні прикордонники не виявили. Однак вони зафіксували ряд порушень в суднових документах і відзначили незадовільний стан самого корабля, що загрожувало навігаційної та екологічної безпеки, особливо в тих погодних умовах, які прогнозувалися", – зазначили в Держприкордонслужбі.

Вже через кілька днів капітан судна по відкритих каналах зв'язку в море запитував про допомогу. Корабель Морської охорони, який перебував на службі неподалік, запропонував допомогу, проте екіпаж відмовився, аргументуючи це тим, що підхід буксирів до нього вже організовано.

"Тим не менш, корабель морської охорони залишався поруч, висвітлюючи вночі знеструмлене аварійне судно, щоб його змогли знайти буксири і катер Морської пошуково-рятувальної служби. Відстеження ситуації в подальшому здійснювалося дистанційно, в готовності приєднатися до рятувальної операції і прийняти на борт екіпаж", – розповіли прикордонники.

І додали, що в даний час судно продовжує перебувати під цілодобовим наглядом і контролем відділу прикордонної служби "Одеса".

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", вранці 22 листопада в Одесі в результаті сильного шторму танкер "Делфі" зірвався з якоря і сів на мілину в районі пляжу "Дельфін". На борту перебувало троє українців. На судні закінчилося паливо, з'явилися проблеми з електрикою, однак, незважаючи на це екіпаж відмовлявся подати сигнал SOS і евакуюватися з танкера. Моряки чекали дозволу судновласника. Тим часом судно перекинулося на бік і з нього почала витікати чорна масляниста рідина.

Пізніше водолазам вдалося эвакуювати всіх трьох членів екіпажу. Їх доставили в найближчі лікарні.

Джерело: https://odessa.comments.ua/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися