“Чорне море має стратегічне значення для всієї Європи”, — Зеленський

31 жовтня в Україні відзначається День Чорного моря

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день Чорного моря. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що Чорне море має стратегічне значення не лише для сусідніх країн, але й для всієї Європи, Близького Сходу та глобальної продовольчої безпеки. Про це у своєму Telegram-каналі написав президент.

“Росія перетворила його на зону бойових дій, агресії та загроз свободі судноплавства. Ми маємо обʼєднати зусилля, щоб повернути Чорному морю його роль простору миру, торгівлі та розвитку”, - йдеться в повідомленні Володимира Зеленського. 

Нагадаємо, що деякі військові зазначають, що зараз у Чорному морі знаходиться десятки тисяч мін. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив капітан 1 рангу запасу, ексзаступник начальника штабу ВМС ЗСУ Андрій Риженко. За його словами, дуже багато мін там з'явилося ще протягом Першої та Другої світових війн та в радянський період.

“Коментарі” писали, що для країн Чорноморського регіону є надзвичайно важливим питання розмінування моря. Тому міністри оборони Болгарії та України вже обговорюють цей процес.  Про це на пресконференції у Медіацентрі Україна – Одеса розповів міністр оборони України Олексій Резніков.

Зазначимо, що 27 жовтня 4 балкери завантажили майже 130 тисяч тонн зерна та 10 тисяч тонн металу для країн Африки, Азії та Європи. Судна після завантаження вийшли з портів Великої Одеси та вирушили через тимчасовий український коридор. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися