Розмінування Чорного моря можуть розпочати навесні

Операція проводитиметься за правилами Конвенції Монтре

Розмінування Чорного моря скоріш за все розпочнеться навесні. Про це домовилися Болгарія, Румунія і Туреччина. Про це повідомляє Bолгарська Телеграфна агенція з посиланням на голову Генштабу ЗС Болгарії Еміля Ефтімова.

Для початку роботи з розмінування необхідна лише ратифікація угоди Турцією.

Глава оборони адмірал Еміль Ефтімов заявив, що спільне протимінне угруповання в Чорному морі може запрацювати вже квітні-травні. Фахівці з усіх країн вже готові, оскільки тривалий час працюють у спільних навчаннях. Болгарський адмірал нагадав, що для того, щоб група реально запрацювала, Туреччина має ратифікувати угоду.

Створена група причорноморських країн відкрита і для участі інших країн-союзників НАТО, але без кораблів, оскільки операція проводитиметься за правилами Конвенції Монтре.

Нагадаємо, що 11 січня, Румунія, Болгарія та Туреччина ухвалили меморандум щодо розмінування Чорного моря. Країни-члени НАТО спільними зусиллями почнуть роботи вже найближчим часом. Про це повідомили в у Міністерстві оборони Болгарії. Представники цих країн домовилися про створення оперативої структури MCM Black Sea, яка буде займатися питанням розмінування, в першу чергу - захистом від мін, що дрейфують. 

Нагадаємо, що розмінування акваторії Чорного моря наразі здійснюється підводними дронами. Однак, для повного розмінування в Україні поки що недостатньо спроможностей. Про це розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Крім того, компанія “Нібулон” планує будувати 5-6 суден для розмінування на рік для потреб ДСНС. Про це генеральний директор компанії Андрій Вадатурський розповів під час зустрічі з німецькими дипломатами. Вони прибули до підприємства задля обговорення впливу війни на роботу та забезпечення розвитку експортного потенціалу Дунайських портів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися