Застаріла проводка навряд чи могла стати причиною такої масштабної пожежі, - експерт про пожежу в одеському коледжі

Поки поліція і рятувальники про можливі причини пожежі в одеському коледжі мовчать, "Коментарі" розпитали експертів, що могло спровокувати сьогоднішню трагедію

Рятувальники майже весь день боролися з вогнем в будівлі Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Пожежа забрала життя як мінімум одну людину і став вже четвертим у низці аналогічних трагедій в місті за останні роки. Портал "Коментарі" з'ясував, чому одеські будівлі перетворюються у вогненні пастки.

Постраждалих стає більше

Пожежа в шестиповерховому будинку-пам'ятці архітектури - Прибутковому будинку Асвадурова 1914 року побудови – почався близько 10:00. Займання сталося на третьому поверсі. В будівлі розташовувався не тільки коледж, але і Інститут морської біології НАН України. На момент написання матеріалу було відомо вже про 25 постраждалих у лікарнях і одного загиблого. Такі дані надала прес-служба муніципалітету. Ще кілька людей вважаються зниклими, оскільки з ними не можуть вийти на зв'язок.

"Постраждалі отримали опіки різного ступеня тяжкості і локалізації, а також отруєння продуктами горіння і травми різного ступеня тяжкості", - додали в прес-службі Одеської ОДА.

picture

Автор фото: прес-служба мерії

Інформацію про більшу кількість загиблих, яка гуляє по мережі, чиновники і профільні відомства не підтверджують.

"Для того, щоб розуміти кількість загиблих, потрібно локалізувати пожежу і почати розгрібати завали", - заявили раніше в мерії.

Кримінальну справу та будинок без опалення

Поліція вже почала кримінальне провадження за фактом події.

"Кваліфікували подію як порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки", - повідомили у відділі комунікації обласної поліції, зазначивши, що причини пожежі встановлюються.

Тим не менш, мер Одеси Геннадій Труханов, під час засідання виконкому заявив, що в будівлі коледжу, за словами батьків учнів, не було опалення.

"Будемо з'ясовувати, чому не було опалення, хто повинен за це відповідати", - заявив Труханів.

Наше джерело в ДСНС звертає увагу на той факт, що вогонь дуже швидко поширювався по будівлі, і вважає, що це може бути не випадково. Простіше кажучи, він не виключає версію підпалу.

"Вогонь поширювався дуже динамічно. Поки немає офіційних версій, але, припустимо, застаріла проводка навряд чи могла стати причиною такої масштабної пожежі, скільки б років тому її не змінювали. Але порушення правил пожежної безпеки також ніхто не виключає", - зазначив наш співрозмовник.

picture

Автор фото: прес-служба мерії

Вторить словами нашого експерта про можливий підпал і одеський активіст Владислав Балинський, який входив в громадську комісію з інспектування дитячого табору "Вікторія" після пожежі. Він вважає, що підпали в своїх інтересах можуть використовувати комерційні структури, які займаються "дерибаном" міста.

Ланцюжок трагедій

Трагічного пожежі в коледжі передувала трагедія з готелем "Токіо Стар". 17 серпня в готелі сталося загоряння, яке призвело до загибелі дев'яти чоловік.

Двома місяцями раніше в Одесі згорів один з корпусів психіатричної лікарні. Тоді загинули п'ятеро пацієнтів і медсестра закладу. Пожежа почалася під навісом, де сушили білизну. Попередньою причиною займання тоді назвали "занесення вогню ззовні", тобто підпал, а остаточного вердикту немає досі.

А у вересні 2017-го в Одесі загорівся один з будиночків дитячого табору "Вікторія". Загинули три дівчинки. Проведені експертизи показали, що табір побудували з порушеннями: дерев'яні стіни були погано просочені протипожежною сумішшю, були проблеми і з пожежною сигналізацією.

Зазначимо, що після кожного з цих випадків в місті проводили тотальні перевірки пожежної безпеки. Тим не менш, сьогоднішній трагедії ми не змогли уникнути.

Говорячи про причини трагічних пожеж в Одесі в цілому, Владислав Балинський називає корупцію однією з них.

"Ми стикаємося з абсолютною інертністю цивільного населення, і це велика трагедія. Вже тоді ми передчували, що трагедія в "Вікторії" не єдина, і нам було очевидно, що вона викликана корупцією. Гроші, які виділялися з бюджету на облаштування протипожежної сигналізації, були просто розкрадені", - стверджує Балинський.

Джерело: https://odessa.comments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися