Мінна небезпека: ВМС ЗСУ назвали, скільки вибухових пристроїв може бути в Чорному морі

Під час шторму громадян закликають не відвідувати узбережжя, адже міну може прибити до берега

На цю мить, у Чорному морі може перебувати приблизно 400 дрейфуючих морських мін, проте точну кількість визначити неможливо. Про це розповів речник ВМСУ Дмитро Плетенчук.

Після підриву Каховської ГЕС російськими окупантами, значна кількість мінно-вибухових пристроїв була змита у Дніпро-Бузький лиман. За словами Плетенчука, річка Дніпро була щільно замінована, і вибухівку тепер несе далі у море.

Точна кількість мін у Чорному морі зможе бути встановлена лише після завершення розмінування, що може зайняти кілька років.

Розмінування Чорного моря

Одесу прибув колишній Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Бесіда з Куртом Волкером обійшлася низкою ключових питань, серед яких пряма допомога для забезпечення засобів протиповітряної оборони на Одещині, розмінування акваторії Чорного моря та підтримка вільного судноплавства.

Очільник Одеської ОВА зазначив, що Туреччина готова докласти максимальних зусиль для розмінування Чорного моря.Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні пан Мустафі Левент Більгеному запевнив, що дії росіян - мінування, скидання КАБів в море - стали проблемою й для турків. 

Нагадаємо, Румунія, Болгарія та Туреччина ухвалили меморандум щодо розмінування Чорного моря. Країни-члени НАТО спільними зусиллями почнуть роботи вже найближчим часом. Про це повідомили в у Міністерстві оборони Болгарії. Представники цих країн домовилися про створення оперативої структури MCM Black Sea, яка буде займатися питанням розмінування, в першу чергу - захистом від мін, що дрейфують. 

Розмінування акваторії Чорного моря наразі здійснюється підводними дронами. Однак, для повного розмінування в Україні поки що недостатньо спроможностей. 

Крім того, компанія “Нібулон” планує будувати 5-6 суден для розмінування на рік для потреб ДСНС. Про це генеральний директор компанії Андрій Вадатурський розповів під час зустрічі з німецькими дипломатами. Вони прибули до підприємства задля обговорення впливу війни на роботу та забезпечення розвитку експортного потенціалу Дунайських портів.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися